Recept
Rauwe regenboog-salade
Rauwe salades zijn bijzonder geschikt voor warme zomerse dagen wanneer je geen zin hebt om achter een warm fornuis te staan of de oven aan te zetten. Ik houd ervan om fruit door salades te mengen; de knapperige geurige peer en de frisse citrussmaak van de sinaasappels gaan hier bijzonder goed samen met de meer aardse, licht bittere smaken van de rauwe groenten. En deze salade is nog makkelijk te bereiden ook!

Ingrediënten
- 2 Aziatische peren (ook: nashi-peren), geschild, klokhuis verwijderd en in dunne plakjes
- 3 sinaasappels, in partjes
- ½ rode kool, in reepjes
- ½ witte kool, in reepjes
- 2 rode paprika’s, in reepjes
- 2 grote wortels, geschild en julienne gesneden
- 1 komkommer, in de lengte gehalveerd en in heel dunne plakjes
- 150 g sugarsnaps, in de lengte gehalveerd
Voor de sinaasappel-gemberdressing:
- geraspte schil en het sap van 1 onbespoten sinaasappel
- 3 eetlepels milde olijfolie
- 1½ eetlepel rijstazijn
- ½ banaansjalot, gesnipperd
- stukje (2 cm) gember, geschild en fijn geraspt
- 1 teen knoflook, fijn geraspt
- zeezout en versgemalen zwarte peper
Voor het serveren:
- 2½ theelepel sesamzaad, geroosterd
Bereiding
1. Roer voor de dressing alle ingrediënten in een kommetje door elkaar en voeg naar smaak zout en peper toe. Als je van fruitig houdt, voeg je iets meer sinaasappelsap toe; als je van spicy houdt, meng er dan nog wat meer gember door.
2. Doe alle ingrediënten in een grote mengkom.
3. Voeg de dressing toe en hussel deze goed door de salade.
4. Verdeel alles dan over een mooie serveerschaal en strooi tot slot de sesamzaadjes erover.