Recept
Piripiri-garnalen met mango
Bart van Olphen: ‘Ik leerde in Gambia een simpel foefje om te checken of de piri-piri pittig genoeg is: ga met je hoofd net boven de pan hangen. Beginnen je ogen te tintelen? Dan is-ie perfect!’ We moeten hier stiekem een beetje om lachen, maar we hebben het getest. En guess what? Het werkt als een tierelier.

Ingrediënten
4 personen (borrel- of voorgerecht)
- 600 g garnalen met kop, gepeld (zie tip)
- 1 el paprikapoeder
- 3 tenen knoflook, gepeld, fijngehakt
- 1 ui, gepeld, in grove stukjes
- 2 Spaanse pepers, in dunne ringen
- arachideolie, om in te bakken
- 1 mango, geschild, ontpit, in blokjes
- sap van ½ limoen
- 2 el extra vergine olijfolie
- 20 g boter
- blaadjes van 6 takjes koriander
Pepers (optioneel)
- olijfolie, om in te bakken
- 300 g Pimiento Padron-pepers (zie artikel over smaakmakers)
Rijst (optioneel)
- arachideolie, om in te bakken
- 1 teen knoflook, gepeld, fijngehakt
- 300 g rijst
Tip Het pellen van garnalen lijkt misschien een moeilijk klusje, maar het tegendeel is waar: geef een draai aan de kop en trek hem voorzichtig los. Haal de schaal eraf door ’m aan de buikzijde los te maken ‒ pel hem van de romp naar de staart toe. Druk op het uiteinde, zodat je ook het laatste stukje loskrijgt. Verwijder het darmkanaal door een ondiepe snee te maken aan de bovenkant en haal met een mes het darmpje eruit (zie ook Bart’s Fish Tales-YouTubekanaal).
Bereiding
1. Schenk voor de rijst een scheutje arachideolie in een pan en bak de knoflook 2-3 minuten ‒ zorgt dat-ie niet verkleurt. Voeg de rijst toe en verhit al roerend 30 seconden mee.
2. Voeg zo veel koud water toe tot de rijst 1 cm onderstaat, breng aan de kook en laat met het deksel op de pan 10 minuten zachtjes koken, of tot de rijst het water heeft geabsorbeerd. Draai het vuur uit en laat 10 minuten (met het deksel op de pan) staan.
3. Vlinder ondertussen de garnalen: snijd ze in de lengte open maar niet helemaal door, zodat de garnaal als je hem ‘openklapt’ als een soort vlinder voor je ligt. Leg ze apart op een bord en strooi het paprikapoeder erover.
4. Doe de gehakte knoflook samen met de stukjes ui en Spaanse peper plus een scheut arachideolie in een pan, zet op middelhoog vuur en laat ze in een paar minuten zacht worden. Voeg dan de blokjes mango toe plus het limoensap, meng goed en bak dit alles nog 2-3 minuten.
5. Doe het peper-mangomengsel in een grote maatbeker, voeg de extra vergine olijfolie toe en maal met een staafmixer tot een glad mengsel. Breng op smaak met een beetje zout.
6. Verhit 2 eetlepels arachideolie plus de boter in een koekenpan, voeg de garnalen toe en bak ze op hoog vuur net gaar ‒ keer ze elke halve minuut om.
7. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een andere koekenpan en bak de Padron- pepers ongeveer 5 minuten ‒ roer af en toe. Bestrooi de pepers als ze klaar zijn met een beetje zout.
8. Serveer de gebakken garnalen met de mangosaus plus de korianderblaadjes en geef (eventueel) de Padron-pepers en de rijst erbij.
Credits Fotografie David Loftus Recepten Bart van Olphen.