Recept
Pikante boekweitnoedels
Boekweitnoedels gezond? Jazeker! Boekweit wordt vooral verbouwd in koude, bergachtige gebieden in noord-China. Dit boekweitgerecht, suan la qiao mian, wordt meestal koud geserveerd, maar smaakt warm ook fantastisch. Aan jou de keus!

Ingrediënten
Snack voor 2 personen of onderdeel van een rijsttafel voor 4–6 personen
- 60 g gedroogde boekweitnoedels (Zie tip)
- wat slaolie
- 1 el sojasaus
- 2 el chinkiang-azijn
- ½ tl witte basterdsuiker
- 4 el chili-olie
- 1–2 tl fijngehakte knoflook, of naar smaak
- 3 el fijngesneden lente-uigroen
- wat koude gebraden kip, in stukjes gescheurd (optioneel)
- 2 tl fijngesneden rode chilipeper, plus wat plakjes extra
Tip: boekweitnoedels kopen? Dat doe je bij de grotere supermarkten, zoals de AH of Jumbo, maar ook in toko zul je ze vinden.
Bereiding
1. Kook de noedels beetgaar, spoel ze af onder koud water en schud ze droog.
2. Wil je de noedels koud eten, druppel er dan wat olie over en hussel ze met eetstokjes goed door elkaar voordat je ze uitspreidt om ze te laten afkoelen (de olie voorkomt dat ze aan elkaar gaan plakken).
3. Doe de noedels in een diepe kom en voeg alle andere ingrediënten toe, behalve de plakjes chilipeper. Meng alles goed door elkaar, schep het op een schaal en verdeel eventueel de kip en de plakjes chilipeper erover.
Credits Recepten Fuchsia Dunlop