Recept

Misosoep met beukenzwam en okra

Een van de populairste Japanse varianten op misosoep wordt gemaakt met de paddenstoel genaamd nameko, die een milde, nootachtige smaak en een bijzondere, glibberige buitenkant heeft – weer zo’n voorbeeld van het in Japan zo gewaardeerde nebaneba-mondgevoel. Als de paddenstoelen in soep worden gegaard, wordt de bouillon dikker, voller, heerlijk kleverig en stevig. Eenzelfde resultaat krijg je met de combinatie van beukenzwam (shimeji) en okra.

Misosoep met beukenzwam en okra

Ingrediënten

Voor 4 personen

  • 700 ml dashi
  • 2,5 cm prei, in dunne ringetjes
  • 100 g beukenzwam, uiteinden verwijderd en grofgehakt
  • 80 g okra, steeltjes verwijderd en grofgehakt
  • 60 g rode miso
  • 120 g stevige zijdetofu, in blokjes

Bereiding

  1. Meng in een pan de dashi, prei en beukenzwam en breng het geheel aan de kook.
  2. Draai het vuur iets lager en laat de soep 5 minuten zachtjes pruttelen.
  3. Voeg de okra toe en laat de soep nog eens 3 tot 4 minuten, neem de pan van het vuur en klop de miso door de soep.
  4. Voeg tot slot de tofu toe en laat de soep nog heel even opstaan voor je hem serveert.

Je kunt de soep 5 dagen in de koelkast bewaren.