Recept
Kipshoarma met platbrood
Vandaag delen we een heerlijk en eenvoudig te bereiden recept voor kipshoarma, perfect voor een zomerse barbecue. Met behulp van een Napoleon BBQ krijg je die authentieke grillsmaak die dit gerecht naar een hoger niveau tilt. Bereid je voor op een smaakexplosie met zelfgemaakte knoflooksaus, vers flatbread en sappige, gemarineerde kip. Volg de stappen en geniet van een onvergetelijke barbecue-ervaring met vrienden en familie.

Ingrediënten
Voor de knoflooksaus:
- 200 ml mayonaise
- 200 ml crème fraîche
- 2 teentjes knoflook
- 5 el peterselie
- 1 el bieslook
- Sap van 1 citroen
- 1 tl suiker
- 1 tl zout
Voor de kipshoarma:
- 2 hele kippen (of 1 kg kipfilet en/of kippendijen)
- 5 el shoarmakruiden
- 4 el olijfolie
Voor de grillsaus:
- 1 kipkarkas (optioneel, voor extra smaak)
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 75 g tomatenpuree
- 1 tl paprikapoeder
- ½ tl komijn
- 1 tl zout
- 1 tl versgemalen peper
- 2 takjes peterselie
- 50 ml water
Voor het flatbread:
- 4 koppen bloem
- 2 koppen water
- 1 el olijfolie
- 1 snufje zout
Extra nodig:
- BBQ met bakplaat of grillplaat
- Mengkom
- Deegroller
- Citruspers
- Rasp
Bereiding
Stap 1: Bereid de knoflooksaus
- Pel en snijd de knoflook fijn of rasp deze tot puree.
- Hak de peterselie en de bieslook fijn.
- Meng in een kom de mayonaise met crème fraîche, knoflook, peterselie, bieslook, het sap van een citroen, suiker en zout.
- Roer goed door en zet minimaal 2 uur afgedekt in de koelkast om de smaken in te laten trekken.
Stap 2: Filer en marineer de kip
- Ontleed de kip in zijn geheel. Beginnen bij het borstbeen en haal het filet eraf.
- Snij vervolgens de poten en de vleugels van de kip.
- Haal het vel van de kippen.
- Snijd de kipfilets of kippendijen in dunne reepjes, tegen de draad in. Verwijder eventuele pezen.
- Meng in een kom de kip met shoarmakruiden en olijfolie. Dek af en zet minimaal 1 uur in de koelkast.
Stap 3: Maak de grillsaus
- Snijd het kipkarkas in stukken.
- Doe in een pan zonder olie en verhit het langzaam, zodat de smakenvan het karkas loslaten.
- Zodra er een bruin laagje in de pan ontstaat, haal het karkas uit de pan.
- Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Voeg deze toe en fruit circa 3 minuten mee.
- Voeg dan de tomatenpuree toe en bak circa 2 minuten mee.
- Voeg paprikapoeder, komijn, zout en peper toe. Blus af met een scheut water en voeg de fijngehakte peterselie toe.
- Laat circa 1 minuten inkoken tot een dikke saus.
Stap 4: Bereid het flatbread
- Meng bloem met water in een kom tot een deeg. Voeg een snufje zout en olijfolie toe.
- Kneed het deeg circa 5 minuten tot het soepel is.
- Laat het deeg circa 30 minuten rusten afgedekt met een doek.
- Verdeel het deeg in balletjes ter grootte van een golfbal. Rol dun uit.
- Bak op een hete grillplaat met een beetje olie circa 1 minuut per kant tot licht gekleurd en gaar. Leg ze apart onder een doek.
Stap 5: Bak de kip
- Verhit de grillplaat en smeer in met olijfolie.
- Bak de kip in circa 6-8 minuten goudbruin en gaar. Zorg voor een krokant korstje.
- Verplaats de gare kip naar een koelere zijde van de grill om te rusten.
Stap 6: Serveer de kipshoarma
- Leg een flatbread op de grill boven de warme kip om het zacht te maken.
- Haal een door de warme grillsaus.
- Beleg met kip en vouw de zijkanten naar binnen. Rol op tot een wrap.
Stap 7: Opmaak
- Serveer de wraps op een grote schaal met in het midden een kommetje knoflooksaus, gegarneerd met peterselie en een halve citroen.
—-
Dit recept is afkomstig van Napoleon BBQ, onze friend of the brand! Lees hier alles over deze ultieme BBQ. Picanha is volgens velen het lekkerste stuk vlees van de koe. Pitmaster X legt bij 24Kitchen in Buitengewoon BBQ precies uit hoe het moet.