Recept

Kip aan het braadspit

Wil je de eenvoudigste kip aan het draaispit ooit maken? Het is écht makkelijk. Deze simpele maaltijd is ‘zet aan en vergeet’, dus je hoeft je nergens zorgen over te maken. Kip is een vaste waarde in veel huishoudens, en geroosterde kip kan eenvoudig worden omgetoverd tot bijna alles. Maak een paar kippen met dit recept en je kunt er één op de dag zelf eten, en de rest in stukjes snijden voor maaltijden later in de week, voor in de vriezer, of allebei!

Kip aan het braadspit

Ingrediënten

4-6 porties | 20 minuten

  • 1 hele kip
  • 2 tl zout
  • 2 tl peper
  • 2 tl rozemarijn
  • 2 el olijfolie
  • 375 ml droge witte wijn
  • 1 Napoleon Rotisserie Kit

Bereiding

  1. Verwijder het warmhoudrek van je BBQ. Plaats de motor van het draaispit op de bevestigingsbeugel. Zet de achterbrander van je Napoleon-BBQ aan op hoge temperatuur, meestal tussen de 230°C–260°C.
  2. Haal de ingewanden en overtollig vet uit de kip. Spoel af en dep droog met keukenpapier.
  3. Giet de olie over de kip en bestrooi met zout, peper en rozemarijn. Wrijf de kruiden goed in het vlees en zorg dat alles gelijkmatig verdeeld is. Bind de kip vast met keukentouw zodat de vleugels en poten niet los bungelen.
  4. Schuif één draaispitvork op de spitstang, iets verder dan halverwege, en draai de stelschroeven vast. Schuif de spitstang door de kip en druk de kip stevig tegen de vorken aan. Schuif dan de andere vork erop en prik de punten in het vlees. Draai ook hier de stelschroef stevig vast.
  5. Plaats het geheel op de BBQ en zorg ervoor dat de kip gecentreerd boven de achterbrander zit. Zet de draaispitmotor aan. Plaats een lekbak onder de kip en giet er de witte wijn in.
  6. Laat de kip ongeveer 15 minuten bruin worden, of tot hij er aan de buitenkant knapperig uitziet. Zet daarna de BBQ lager zodat de binnentemperatuur rond de 175°C komt. Laat de kip garen, 20 minuten per 450 gram, tot een kerntemperatuur van 74°C is bereikt.
  7. Haal het geheel van de BBQ (gebruik hittebestendige handschoenen) en plaats het op een schaal. Dek af met aluminiumfolie en laat de kip 10 tot 15 minuten rusten met de spitstang er nog in. Gebruik deze tijd om jus te maken van de wijn en het braadvocht.
  8. Wanneer je klaar bent om te snijden, verwijder voorzichtig de spitstang en vorken, en snijd de kip zoals je gewend bent. Serveer met je favoriete groenten, aardappelen en vergeet de jus niet.

Als je iets voor het avondeten wilt maken en geen idee hebt wat, dan is dit recept voor de eenvoudigste kip aan het draaispit ooit echt iets voor jou. Je kunt er makkelijk meerdere tegelijk maken en hebt dan meteen extra voor restjes, lunch, snelle diners en alles waarbij je kip nodig hebt. Weet je niet precies hoe je de rotisseriekit met je BBQ gebruikt? De video bij dit recept helpt je op weg. Wat is jouw favoriete makkelijke BBQ-recept dat ook nog eens restjes oplevert voor later? Laat hieronder een reactie achter!

Dit recept is afkomstig van Napoleon BBQ, onze friend of the brand! Lees hier alles over deze ultieme BBQ’s. 

Happy Grilling!